Haaveena yrittäjäksi ryhtyminen

Haaveena yrittäjäksi ryhtyminen

olli No Comment
Liiketoiminta

Yrittäjyys ja itse itsensä työllistäminen on erittäin monelle suuri haave. Kaikki eivät tätä haavetta syystä tai toisesta lähde toteuttamaan, mutta jos harkitset yrittäjäksi ryhtymistä, kannattaa lukea tältä sivulta muutama näkökulma, joita kannattaa miettiä ennen oman yrityksen pystyyn laittamista.

Yrittäjä on itse vastuussa menestyksestään

Yrittäjyys tarjoaa yrittäjälle runsaasti vapautta, mutta vapauteen liittyy myös suuri vastuu; yrittäjä on nimittäin itse vastuussa menestyksestään ja ellei hänen yrityksensä menesty, saattaa hän jäädä jopa täysin ilman palkkaa siitäkin huolimatta, että hänen työpäivänsä venyvät tolkuttoman pitkiksi. Yrittäjäksi ryhtyvän onkin tärkeää muistaa, että yrittäjä ei ole samalla tavalla oikeutettu esimerkiksi työttömyyskorvaukseen kuin tavallinen rivityöntekijä työttömyyden yllättäessä.

Moni pienyrittäjä toimii yksityisellä toiminimellä, joka on yritysmuodoista yksinkertaisin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ongelmien osuessa kohdalle yrittäjä vastaa yrityksensä veloista ja sitoumuksista koko omaisuudellaan. Yrityksen mennessä konkurssiin yrittäjä saattaakin menettää pahimmillaan myös koko henkilökohtaisen omaisuutensa sen lisäksi, että hän menettää työpaikkansakin. Monen potentiaalisen yrittäjän yrityshaaveet jäävät tämän vuoksi väliin.

Ennen yrityksen perustamista on hyvä tutustua yrityslainsäädäntöön ja varmistaa, että ymmärtää, mihin on sitoutumassa. Tieto on valttia yrittäjälle ja on yrittäjän itsensä vastuulla ottaa asioista selvää!

Yrittäminen on usein kokonaisvaltainen elämäntapa

Usein sanotaan, ettei työtä pitäisi tuoda kotiin, mutta yrittäjällä tilanne on usein aikalailla erilainen ja usein yrittäminen onkin kokonaisvaltainen elämäntapa, jossa yrittäjä ei aina pysty täysin tarkkaan määrittelemään työ- ja vapaa-aikaansa. Työajat saattavat myös olla reippaasti tavallista pidemmät eikä ainakaan yrityksen alkuvaiheessa yrittäjällä ole välttämättä varaa pitää lomaa. Tämä vaatii paljon sekä yrittäjältä itseltään että tämän perheeltä. Kannattaakin varmistaa, että tukijoukot ovat valmiita kestämään yrittäjyyden mukanaan tuomat epäsäännölliset työajat. Vaikka moni yrittäjyydestä haaveileva ajattelee, että yrittäjyydessä on hienoa juurikin sen tarjoama vapaus, niin käytännössä yrittäjyys saattaa olla kaikkea muuta kuin vapaata – yritys saattaa sitoa yrittäjänsä itseensä erittäin tiiviillä tavalla.

Parhaimmillaan yrittäjä saa toteuttaa työssään itseään

Vaikka yrittäminen voi olla haastavaa ja vaikka se voikin sisältää runsaasti riskejä, niin parhaimmillaan se myös tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuden toteuttaa työssään itseään. Moni yrittäjä on onnistunut luomaan rakkaasta harrastuksestaan itselleen työn, jolloin hän saa tehdä työkseen juuri sitä mistä eniten pitää. Jos esimerkiksi pidät auringosta ja sukeltamisesta, saattaa suurin unelmasi olla sukelluskoulun perustaminen Thaimaan rannikolle. Jos onnistut unelmasi toteuttamisessa, saat tehdä työksesi juuri sitä mistä pidät; sukeltaa Thaimaan upeissa vesissä ja opettaa myös muita rakkaan harrastuksesi pariin.

Yrityksen rahoittaminen saattaa herättää monia kysymyksiä

Kun olet päättänyt perustaa yrityksen, on aika miettiä toiminnan rahoittamista. Onkin suositeltavaa kääntyä asiantuntevan yritysneuvojan puoleen, joka osaa arvioida yritysideaasi ammattimaisesti sekä auttaa yrityksen rahoitustarpeen arvioimisessa. Samalla saat todennäköisesti myös arvokasta tietoa siitä, mitä kautta yrityksen rahoitusta kannattaisi lähteä toteuttamaan.

Joissakin tapauksissa saatat olla oikeutettu starttirahaan, joka ei ole suuruudeltaan suuren suuri, mutta joka auttaa kyllä aloittelevaa yrittäjää selviytymään yrityksen haastavien ensiaskeleiden aikana. Myös mahdollisuutta starttirahaan kannattaa tiedustella yritysneuvojalta. Jos olet työtön työnhakija, keskustele yrityksen perustamisen mahdollisuudesta, starttirahasta sekä yritysneuvonnan tarpeesta työvoimatoimistossa.

Hae

Yritysten yleisö

quality-orange