Kuinka pukeutua työelämässä?

Kuinka pukeutua työelämässä?

Rebecka No Comment
Yleinen

Merkittävä osa suomalaisista käy töissä, joten työelämäpukeutuminen koskettaa monia. Pukeutumiseen vaikuttavat monet seikat aina työpaikan kulttuurista työtehtävien luonteeseen. Osalla työpaikoista on hyvinkin tiukka pukukoodi, jota työntekijöiden odotetaan noudattavan. Perinteistä businesspukeutumista suositaan yhä esimerkiksi pankkialalla, jossa puku tai muuten konservatiivinen pukeutuminen on oletus. Niin sanottu pukupakko on kuitenkin myös arkea helpottava tekijä: kun aamuisin ei tarvitse miettiä, mitä päällensä laittaisi, sujuu töihin lähtö nopeasti. Muutamalla pikkutakilla tai bleiserillä sekä liudalla siistejä paitoja pärjää monessa tilanteessa. Omanlaisensa pukupakkonsa on myös esimerkiksi rakennusalalla, jossa työturvallisuusmääräykset sanelevat pitkälti säännöt sille, kuinka työntekijöiden tulee pukeutua työmaalla. Kun työasuna ovat turvakengät, kypärä ja haalarit, ovat pukeutumissäännöt monille hyvin selkeät.

Rennompia linjoja

Bisnespukeutuminen on voimissaan monilla aloilla

Moni ala tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden tuoda esiin omaa persoonaansa ja tyyliään vapaammin kuin esimerkiksi jo mainittu finanssiala. Moni toimisto on asettanut melko löysät rajat työntekijöidensä pukeutumiselle. Usein säännöt ovat hyvin ylimalkaisia, ja niissä kielletään lähinnä esimerkiksi rasistiset symbolit. Varsinkin nuorille on kuitenkin hyvä teroittaa asiallisen työpaikkapukeutumisen perussäännöt viimeistään perehdytyksen yhteydessä. Vaikka varvassandaalit ovat kesällä hauskat jalkineet vapaa-aikaan, töihin on syytä vetää jalkaansa hieman siistimmät kengät. Birkenstock tarjoaa jalkineita myös bisnespukeutumiseen. Kiiltäviksi lankatut pikkukengät eivät enää ole ainoa vaihtoehto puvun kanssa, vaan joskus asuun voi tuoda rentoutta tennareilla tai muilla vähemmän perinteisillä kengillä.

Ei rantavaatteissa toimistolle – paitsi kotitoimistolle

Yrittäjät ja etätyöntekijät nauttivat usein huomattavasti väljemmistä pukeutumissäännöistä kuin perinteistä toimistotyötä tekevät. Kun toimisto on siellä missä työntekijäkin, voi sähköpostin napsauttaa auki vaikka rantakahvilassa tai riippumatolla lekotellen. bisnespukeutuminen kannattaa kuitenkin pitää mielessä esimerkiksi Skype-palavereita ajatellen. Vaikka et olisi fyysisesti läsnä kollegoittesi kanssa, reikäinen t-paita tai pyjama ei useimmiten ole oikea asu videokonferensseihin. Skarppi paita tai bleiseri kotonakin tuo uutta ryhtiä työhön. Pukeutumisella paitsi osoittaa kunnioitusta muita kohtaan, mutta sillä voi virittää itsensä työtunnelmaan, vaikka tekisikin töitä kotoa käsin.

Hae

Yritysten yleisö

quality-orange