Eläinkaupan perustaminen on monen eläinrakkaan ihmisen unelma. Se vaatii kuitenkin rutkasti yrittäjähenkisyyttä, sillä liikkeen perustamisen kanssa voi tulla monia mutkia matkaan. Lisäksi kun ollaan tekemisissä elävien eläinten kanssa, tarvitaan siinä tietynlaista asiantuntemusta. Myös mahdollisten työntekijöiden tulee tuntea eläinlajeja ja pystyä käsittelemään eläimiä kuin eläimiä. On myös hyvä tunnistaa, milloin joku eläin voi huonosti, jotta paikalle voi kutsua eläinlääkärin. Jos kuitenkin mielessäsi kytee ajatus eläinkaupan perustamisesta, älä heitä sitä nurkkaan vain sen takia, että et uskalla ottaa riskiä. Eläinkaupan perustaminen tapahtuu nimittäin tasan samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin liikkeen perustaminen.
Mistä kaikki alkaa?
Kaikki alkaa liiketoimintasuunnitelmasta, johon kirjataan ylös niin idea kuin kaikki muutkin seikat rahoituspuolesta aina yrityksen tulevaisuuden suunnitelmiin asti. Yrittäjällä on hyvä olla kontakteja, sillä varsinkin eläinkaupan puolella liikkeellä täytyy olla toimijat, joilta liike ostaa eläimiä. Verkostoituminen on hyvä asia, jota kannattaa harjoittaa jo aivan yrityksen perustamisvaiheessa. Eläinkaupassa on monesti myytävänä niin jyrsijöitä, matelijoita kuin kalojakin. Akvaariot ovat hyvin suosittuja suomalaisten keskuudessa. Niitä onkin hyvä olla laidasta laitaan. Esimerkiksi suosittu nanoakvaario löytyy monesta suomalaiskodista. Upeat nanoakvaariot tekevät kauppaansa, joten niitä kannattaa sisällyttää liikkeen valikoimiin. Nanoakvaario ei ole ainoa akvaariotyyppi, vaan myös muunlaiset akvaariot aina pienistä akvaarioista suuriin tankkeihin löytävät ostajansa.
Mistä hommata rahoitus eläinkaupan perustamista varten?
Eläinkaupan perustaminen ei ole aivan ilmaista puuhaa, vaan se vaatii tietysti rahoituksen. Jos kyseessä on varsinainen fyysinen liike, tarvitaan silloin tietenkin liiketilaa. Liiketilan vuokra vie yleensä suuren osan kuukausittaisista menoista. Jos liiketilan vuokrassa voi säästää muuttamalla hieman liikkeen sijaintia, kannattaa se yleensä tehdä. Asiakkaat löytävät nimittäin liikkeen, vaikka se ei sijaitsisi aivan keskeisellä paikalla kaupungin keskustassa.
Liiketilan lisäksi yrityksen täytyy hommata myös niin myytävät eläimet kuin eläintarvikkeetkin. Toimijoita on hyvä kilpailuttaa, jotta voi ostaa itse kaiken edullisimmasta paikasta ja näin säästää rahaa. Rahoituspuoli hoidetaan yleensä lainalla, sillä vain harvalla yrittäjistä on mahdollisuus rahoittaa itse yrityksen perustaminen. Aloitteleville yrityksille tarjotaan yrityslainaa. Myös yrittäjän starttirahan hakeminen on mahdollista. Starttirahalla ei rahoiteta yrityksen kuluja, vaan se on tarkoitettu yrittäjälle kattamaan ensimmäisten kuukausien henkilökohtaiset menot. Kannattaa nimittäin varautua siihen, että yritystoiminta ei välttämättä tule tuottamaan mitään vielä ensimmäisten kuukausien aikana.
Jos yrittäjä päätyy ottamaan yrityslainan, kannattaa hänen pyrkiä sopimaan, voisiko ensimmäisen kuukauden tai jopa kaksi kuukautta saada maksuvapaata. Maksuvapaa mahdollistaa sen, että yrityksen talous ehtii tasapainottumaan hieman ennen kuin yritys alkaa maksamaan lainaa takaisin. Yrittäjä joutuu siis pyörittelemään numeroita mielessään ja pohtimaan, kuinka saa yritystoimintansa kannattavaksi ja miten selviytyy kuluista. Lainarahan hakeminen ei ole ollenkaan huono ratkaisu, vaan se monesti mahdollistaa yrityksen nousemisen kannattavaksi.