Voiko puutarhayrittäjänä elättää itsensä?

Voiko puutarhayrittäjänä elättää itsensä?

olli No Comment
Yleinen

Sanotaan, että hyvä resepti onnellisuuteen on ryhtyä puutarhuriksi. Koska kuitenkin nykyään ruokaa harvoin tuotetaan vain itselle ja kukkasillakaan ei oikein elätä itseään, on parempi opetella sellaisia puutarhurin työtehtäviä, joille on aitoa kysyntää. Vaikka kasvien hoito ja myynti olisi lähellä sydäntä, Suomessa on hyvin harvoja, suoria puutarhurin töitä tarjolla. Esimerkiksi valtiolla on jonkin verran puutarha-alan töitä, jotka keskittyvät lähinnä valtion hienoimpien edustuskiinteistöjen kasvihuoneiden ja puutarhojen ylläpitoon.

Koska puutarhurin töitä on harvoin tarjolla, yksi parhaimmista tavoista hankkia alalta itselleen tulevaisuus on kokeilla puutarha-alan yrittäjyyttä. Kun puutarhurin töistä ja maisemoinnista on saanut edes jonkin verran työkokemusta esimerkiksi kouluharjoittelujen kautta, kannattaa suoraan lähteä hankkimaan asiakkaita sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta.

Erilaisia liiketoimintamalleja

Kun puhutaan puutarhurin perustöistä, yksi tärkeimmistä yrittäjäpuolen valinnoista on se, mille alalle suuntautuu. Maisemointi ja maisemasuunnittelu voivat olla hyviä keskittymisvaihtoehtoja, sillä nämä alat vaativat jatkuvaa kehittymistä, ja tukevat muita tärkeitä toimialoja. Esimerkiksi maanrakennustyössä maisemasuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, joten työsarkaa varmasti riittää. Liiketoimintamallina aliurakointi on luultavasti kannattavinta. Toisaalta jos on alansa paras, voi olla mahdollista päästä suunnittelemaan myös yksityisiä puutarhoja, kuten Kultarannan kuuluisaa puutarhaa Naantaliin.

Mitä puutarhuriyrittäjyyteen tarvitaan?

Vaikka puutarhan pitäminen on harrastuksena varmasti yksi parhaiten stressiä vapauttavista tekemisistä, tarvitaan puutarhuriyrittäjyyteen enemmän kuin vain mielenkiinto alaa kohtaan. Alan ammattilaiselle tärkeää ovat kunnon työvälineet. Esimerkiksi pihakivet, työkalut ja kasvit jätetään yleensä puutarhurin vastuulle. Lisäksi vaaditaan hieman bisnesvaistoa. Myös nämä luonteenpiirteet ovat hyviä puutarhayrittäjälle:

1. Luova ajattelutapa. Luovuus auttaa puutarhuroinnissa tekemään ja suunnittelemaan uusia ratkaisuja pintamultia syvemmältä.

2. Oikea asenne suunnittelua ja organisointia kohtaan. Maisemasuunnittelu ja puutarhurointi ei ole pelkästään istuttamista, vaan oikeastaan valtaosa ajasta menee asioiden suunnitteluun. Tällöin suunnitelmallisuus auttaa huomattavasti.

3. Hyvät puutarhanhoitotaidot. Tämä ei luultavasti tule yllätyksenä, mutta puutarhanhoidossa tärkeää ovat hyvät puutarhanhoitotaidot.

4. Hyvät ihmissuhde- ja neuvottelutaidot. Vaikka puutarhuriyrittäjyyteen lähtisi vain harrastepohjalta, liiketoiminta on aina liiketoimintaa. Yleensä alalla toimitaan urakkapohjalta, joten paras tapa pärjätä on olla hyvä neuvottelemaan erityisesti urakoiden kanssa.

5. Markkinointitaidot. Nykyisellä someaikakaudella oman yrityksen markkinoinnin ei tulisi olla ongelma kellekään. Sen sijaan että alkaisit opetella kaikkea alusta, voit myös käydä esimerkiksi markkinoinnin verkkokurssin. Monikanavainen markkinointi on tärkeä osa yrittäjyyttä lähes joka toimialalla.

Hae

Yritysten yleisö

quality-orange